Πως θα αξιοποιηθούν τα μήλα του Λασιθίου και του Κρουσώνα – Το ερευνητικό έργο HP APPLE ανοίγει νέους δρόμους
Το έργο HP-APPLE δίνει νέα ζωή στα βιολογικά μήλα, μετατρέποντάς τα σε νόστιμα, υψηλής ποιότητας συμπυκνώματα χυμών—χωρίς χρήση θερμότητας ή άλλων πρόσθετων ουσιών. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες συμπύκνωσης υπό κενό και υπερυψηλής πίεσης, τα συμπυκνώματα μήλων διατηρούν τη φυσική τους γεύση, το χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά τους. Είναι ένας έξυπνος, βιώσιμος τρόπος για να υποστηρίξουμε τους τοπικούς παραγωγούς και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο υποαξιοποιημένες καλλιέργειες όπως αυτές των μήλων Λασιθίου και του Κρουσώνα.
Το έργο HP-APPLE επικεντρώνεται στην παραγωγή βιολογικών συμπυκνωμάτων μήλων υψηλής ποιότητας, εφαρμόζοντας προηγμένη τεχνολογία συμπύκνωσης κενού, η οποία εξατμίζει το νερό σε πολύ ηπιότερες θερμοκρασίες από τις παραδοσιακές μεθόδους. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη διατήρηση των μοναδικών ποιοτικών και οργανοληπτικών ιδιοτήτων των μήλων – μιας καλλιέργειας που συνεχώς μειώνεται λόγω της έλλειψης καθοδήγησης για τους αγρότες σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας μη εμπορικά χρησιμοποιήσιμων μήλων σε προϊόντα υψηλής αξίας. Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες προστιθέμενης αξίας για αυτά τα μήλα, το έργο στοχεύει στην υποστήριξη της τοπικής γεωργίας και στην προώθηση της βιώσιμης αξιοποίησης των καλλιεργειών. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία στην επεξεργασία φρούτων σε χαμηλή θερμοκρασία, το έργο βελτιστοποίησε με επιτυχία τις παραμέτρους συγκέντρωσης, διαπιστώνοντας ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες (έως 70°C) επιταχύνουν σημαντικά τους ρυθμούς εξάτμισης, διατηρώντας παράλληλα τη φωτεινότητα του χυμού και την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Η κινητική της συγκέντρωσης ακολούθησε προβλέψιμα μοντέλα, επιτρέποντας αποτελεσματικό έλεγχο της διαδικασίας που ελαχιστοποιεί την απώλεια ποιότητας και τον χρόνο επεξεργασίας.
Tο έργο ενσωμάτωσε επίσης την τεχνολογία Υπερυψηλής Πίεσης για να διασφαλίσει τη μικροβιολογική ασφάλεια των συμπυκνωμάτων μήλων χωρίς να διακυβεύεται η φρέσκια γεύση και η θρεπτική τους αξία. Η εφαρμογή πιέσεων έως και 600 MPa σε ήπια θερμοκρασία 25°C εξάλειψε αποτελεσματικά τους μικροβιακούς πληθυσμούς -συμπεριλαμβανομένων των ζυμών και των γαλακτικών βακτηρίων- χωρίς να προκαλέσει υποβαθμίσεις που σχετίζονται με τη θερμότητα ή την ενζυμική αμαύρωση. Αυτή η καινοτόμος ψυχρή παστερίωση διατηρεί την πλούσια γεύση, το χρώμα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των συμπυκνωμάτων χυμού μήλου, επιδεικνύοντας μια ισχυρή μέθοδο για τη δημιουργία ασφαλών, υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων μήλου. Το έργο HP-APPLE αποτελεί επομένως ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση των τοπικών γεωργικών προϊόντων μέσω τεχνολογιών αιχμής και ήπιας επεξεργασίας.
Στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων ως επικεφαλής εταίρος), η Ευρωπαϊκή Πρόοδος, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κρουσώνα και η παραγωγός Συμιανάκη Μαρία.
Η διάθεση στην αγορά ενός τέτοιου προϊόντος αναμένεται να οδηγήσει σε κέρδη των εταιριών και να ωφελήσει το καταναλωτικό κοινό μέσω της κάλυψης των αναγκών του για ποιοτικότερα προϊόντα.